Забележителности

  • 3D разходка /
  • Къща на Верен Стамболян


   Къщата на Верен Стамболян е живописно разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе. Построена е през втората половина на XIX век и представлява  двуетажна симетрична сграда с внушителни размери. В миналото фасадите на дома са били богато изписани.

    Къщата има и забележителна вътрешна декорация – резбовани тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници .

    През 70-те и 80-те години на миналия век сградата е известна като Къщата на художниците в Пловдив. Тук е кипял истински културен живот – организирали са се пленери и изложби. Това я превръща в международен културен център.

   От 2010 г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров – ДиКиро.

   Той е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул и е починал на 23 Октомври 2008 г. в гр. Пловдив. Завършва „Монументална и декоративна живопис“ в Художествената академия. Димитър Киров е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те години, чието творческо наследство има новаторски дух.

    Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство: стенопис, мозайка и сграфито. Авторът е носител на множество национални, международни награди и отличия. В експозицията са поместени едни от най-добрите образци по теми и етапи от неговото творчество.

    На двора са представени мозайки на тема „любими градове“, а на територията на Стария Пловдив могат да се видят няколко стенописа и сграфито, които са част от културния пейзаж на града.

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 
 

 

Адрес: гр.Пловдив ул."Кирил Нектариев" № 15   виж на карта
тел. + 359 32 635 381

Работно време: Всеки ден

Ноември - Март:      Понеделник - Събота    9:00 - 17:30 часа

Април - Октомври:  Понеделник - Събота    9:30 - 18:00 часа

Обедна почивка на обекта е от 13:00 до 13:30 часа

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

Купи билет: https://oldplovdiv.urboapp.com/bg/p4402-House-of-Stambolyan

 
 
MAP  

< Забележителности