Забележителности

  • 3D разходка /
  • Къща Недкович


   В сърцето на Стария Пловдив, зад каменни дувари и спомени за минали времена е притихнала една от съкровищниците на българската родова памет – къщата на богатия карловски търговец на тъкани Никола Недкович. Построена през 60-те години на XIX в., това е домът, с най-богата външна декоративна украса. Интерес будят многобройните композиции с изящни архитектурни сюжети над всеки един от прозорците на фасадата. Това е една от малкото къщи, в които има запазени оригинални предмети на фамилията. Подредени с присъщия за времето финес, те ни отвеждат в автентичната атмосфера и бита на заможното българско семейство от края на  XIX в.

   Приземният етаж на този дом прави впечатление с уникалните резбовани тавани и изящни стенописи, съхранени без реставрация. Вторият етаж се отличава стилово със своята декоративна украса. Духът на Западна Европа тук се чувства по-осезателно и с добре подбраната колекция от мебели.

   В къщата могат да се видят и образци от двете основни килимарски школи – Чипровската и Котленската. Особено възхищение будят внушителните по своите размери котленски килими (10 м.), правени по поръчка за тази къща, както и изящните тъкани от копринен кенар и интимно дамско бельо.

   Дворният комплекс привлича интереса на посетителите с функционалните си архитектурни решения – присъствие на подземен тунел, който свързва избата с улицата, и наличието на топла връзка между кухнята и централната жилищна част. Малкият клюкарник, снабден с прозорци към улицата, е осъществявал контакт с живота навън.

   В пералното помещение са изложени колекция от миялни комплекти, текстил и кухненски аксесоари.

 

Виртуална разходка в къща Недкович:

Дигитален портал (oldplovdiv.bg)

 

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 


 

Адрес:  гр.Пловдив,  ул."Цанко Лавренов" № 3     виж на карта
тел. + 359 (0) 32 626 216

Работно време:

Ноември - Март:    Понеделник - Събота    9:00 - 17:30 часа

Април - ОктомвриПонеделник - Събота   9:30 - 18:00 часа

Обедна почивка на обекта е от 13:00 до 13:30 часа

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

Купи билет: https://oldplovdiv.urboapp.com/bg/p4401-The-House-of-Nedkovich

 
 
MAP  

< Забележителности