Забележителности

  • 3D разходка /
  • Балабанова къща


   Балабановата къща е една от емблемите на Стария Пловдив. Историята ѝ започва в началото на ХIХ век с богатия пловдивски търговец, член на  кафтанджийския еснаф, хаджи Панайот Лампша. В края на столетието е закупена от Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров. Последният ѝ собственик е търговецът на дървен материал Лука Балабанов, чието име носи и до днес. През 1935 г. къщата е съборена, но през 1976-79 г. е възстановена по оригиналното заснемане на архитект Христо Пеев, най-задълбоченият изследовател на пловдивските възрожденски къщи.

    В архитектурно отношение Балабановата къща е образец на симетричните къщи от XIX век, носеща влиянието на богатите къщи от крайбрежието на Босфора.

      Днес тя представя на своите посетители два различни свята. Единият е светът на възрожденската епоха, в която ни отвеждат пищните дърворезбовани тавани, богатата на стилове мебелировка и алафрангите, а другият е светът на културата и изкуството.  

    В съзвучие с идеята възроденият дом на хаджи Панайот Лампша да бъде „пловдивско палацо с автентичен интериор”, къщата отваря пространствата си за временни изложби, конференции, срещи с писатели, камерни концерти, театрални постановки, творчески и делови срещи.

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 


 

Адрес: гр.Пловдив ул."Константин Стоилов" № 57    виж на карта
тел. + 359 (0) 32 627 082

Работно време: Всеки ден

Ноември - Март:  Вторник - Неделя   9:00 - 17:30 часа

Април - Октомври:  Вторник - Неделя   9:30 - 18:00 часа

Обедната почивка на обекта е от 12:30 до 13:00 часа

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

Купи билет: https://oldplovdiv.urboapp.com/bg/p4399-balabanov-house

 
 
MAP  

< Забележителности

Купи билети