Забележителности

  • 3D разходка /
  • Къща Клианти


   Къща „Клианти“ се намира в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в съседство със знаковите за града възрожденски сгради: къща на Ритора, къща „Ламартин“, Антова къща, Жълтото училище – всички паметници на културата от национално значение със забележителна декоративна украса. Сред тях къща „Клианти“ се отличава с впечатляваща стенопис и многоцветни тавани.

   Строителството на жилищната сграда е започнало в средата на XVIII в. Тя е несиметрична двуетажна къща, която е претърпяла няколко преустройства през XIX век, най-значимото е от 1817 г. Днес са запазени около 2/3 от първоначалния й вид, като през годините тя е сменяла няколко собственика. От 1949 г. тя е със статут на „Народна старина”, а от 1995 г. е паметник на културата от национално значение.

   От възрожденските къщи в Пловдив къща „Клианти“ е най-старата с богата вътрешна декорация и уникална архтектура.

   На първия етаж впечатление прави покритият двор, изграден през първия строителен период. В североизточното помещение са възстановени: огнището, навесът над огнището, миндерът и долапите.

   Вторият етаж днес се състои от три стаи и просторен хайет с многобройни прозорци. На нивото на хайета е разположено междинно складово помещение с височина 1.60 м., наречено „химала” („ниското”от гр.). От хайета по дървена стълба се стига до двете основни помещения на етажа. Орнаменталната украса по стените в тези две стаи е изключително богата със запазени дървени елементи. Стенописите са многоцветни и включват растителни орнаменти, букети и вази с цветя. Дървените тавани са изписани с многообразни композиционни схеми, мусандрите са изрисувани с букети от рози, а вратите са богато декорирани. По стените от двете страни на алафрангата в една от стаите са възстановени уникални пейзажи от Виена и Константинопол с изписана година 1817.

Къщата може да бъде разгледана и чрез виртуална разходка на следният линк: https://virtualwalks.itch.io/digitalklianti

Навигирайте чрез:

Мишка - Камера

W / Стрелка напред - Преместване Напред

S / Стрелка назад    - Преместване Назад

A / Стрелка Ляво      - Преместване Наляво

D / Стрелка Дясно    - Преместване Надясно

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 
 

Адрес: гр.Пловдив ул."Тодор Самодумов" № 3 А виж на карта
тел. + 359 (0) 32 660 160

Работно време: Всеки ден

Ноември - Март:    Понеделник - Неделя    9:00 - 17:30 часа

Април - ОктомвриПонеделник - Неделя   9:30 - 18:00 часа

Обедна почивка на обекта е от 13:00 до 13:30 часа

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

 
 
MAP  

< Забележителности