Забележителности

  • 3D разходка /
  • Музейна аптека Хипократ


   Къщата на д-р Сотир Антониади действа като аптека от 1872 г до 1947 г. Тя е сред най-модерно оборудваните аптеки в Пловдив по онова време. От 1981 г. тук се помещава единствената по рода си в страната музейна фармацевтична сбирка, където посетителите могат да се потопят в епохата на медицината и фармацията от времето на Българското възраждане до началото на XX  в. – период, в който лекарствата и медикаментите са се приготвяли  изцяло от натурални съставки - билки, минерали  и естествени мазнини. Тук има информация за най-разпространените методи за направата на лекарства в миналото.

  Днес посетителите се запознават с начините за приготвяне на извлеци, тинктури  и други лечебни средства. В колекцията са изложени множество аптечни прибори и оборудване, произведени предимно във Виена и Берлин. Интерес будии запазената атрактивна метална каса, изработена в Америка в началото на ХХ век, както и автентичната „царска вазерия“, в която са се приготвяли мехлеми и вазелини за царската фамилия.

   В една от стаите на първия етаж е направена възстановка на старите ахтарници (място за продажба на билки, лечебни материали от животински произход и колониални стоки). В ахтарницата на музейна аптека „Хипократ“ са изложени експонати, свързани с лечебния процес – ръчни везни и кантари, хавани, апарат за дестилиране на вода, множество буркани, пълни с различни билки.

    Дипломите на лекарите и фармацевтите от онова време сочат, че те са завършили образованието си в европейските университети. Своите знания и опит са прилагали на родна почва. Музейната колекция разполага със стари и ценни фармацевтични издания.

  Дворното пространство е обособено като малка аптечна градина с лечебни билки, подправки, и атрактивни декоративни растения.

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 
 

 

Адрес:  гр.Пловдив 4000,  бул."Съборна" №16   
Работно време: Всеки ден

Ноември - Март:    Вторник - Неделя    9:00 - 17:30 часа

Април - ОктомвриВторник - Неделя  9:30 - 18:00 часа

Обедната почивка на обекта е от 12:30 до 13:00 часа

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

Купи билет: https://oldplovdiv.urboapp.com/bg/p4405-Pharmacy-Museum-Hippocrates

 
 
MAP  

< Забележителности