Забележителности

  • 3D разходка /
  • Източен сектор на Римски стадион


В резултат на двегодишни археологически разкопки  през 2005 и 2006 год. е разкрит сектор от източната част на Стадиона на Филипопол, интегриран в сутерена на съвременната търговска сграда.

Експонираните археологически  останки принадлежат на източния ред седалки на стадиона на Филипопол. Поради липсата на скала в този участък е изградена система от засводени конструкции, върху които са поставени мраморните седалки.

По подобие на другите сгради за зрелища в цялата империя и на филипополския стадион почетните зрителски места са надписвани. Откритите надписи  върху  мраморните седалки и  ортостатите   свидетелстват, че в близост се е намирала ложата на императора и  местата за лица с висок социален статус.  Откритата  седалка с надпис  „химнопевци“ доказва, че е имало запазени места за  лица,  свързани с почитането   на императорския култ.

През  IV в. сл. Хр., източно от стадиона е изградена тухлена цистерна за вода. Цистерната  е част от къснонатичната водоразпределителна система на Филипопол, който бил снабдяван чрез акведукти с чиста питейна вода от планината Родопа.

Календар на събитията  

Календар и събития

 

 
 

Адрес:  гр.Пловдив 4000, Търговски център на ул. Княз Александър I №11
тел.   + 359 876 662 881

Работно време: Всеки ден

Ноември - Март:    Понеделник - Неделя    10:00 - 18:30 часа

Април - Октомври:  Понеделник - Неделя   10:00 - 18:30 часа

Обедна почивка:  13:00 - 13:30 ч.

 

Цени на билети и услуги: oldplovdiv.bg/tickets

 
 
MAP  

< Забележителности