Откриване на Късноантична сграда „Ирини“ и отбелязване на третата годишнина на Епископската базилика на Филипопол

В специалната за нас 2024 година, когато Общински институт „Старинен Пловдив“ отбелязва 55 години от създаването си, Ви каним да отпразнуваме заедно и Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април.
На 18 април посетителският център на Епископската базилика на Филипопол отбелязва третата годишнина от своето официално откриване. Добре дошли сте от 16.00 до 17.30 ч., за да се срещнете с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол.
Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация #АмериказаБългария, Министерство на културата и #ОбщинаПловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.
Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.
На 18 април от 18:00 часа заповядайте и на официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ – част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на Република България в #ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с #ЕпископскатаБазиликанаФилипопол и #МалкаБазиликанаФилипопол.
-----
Късноантична сграда „Ирини“ от Филипопол
Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.
След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.
Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.
В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.
Късноантична сграда „Ирини“ (бул. „Цар Борис III Обединител“ 89, подлез „Археологически“) ще посреща посетители от 19 април 2024 г.
Работно време: всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.
Бъдете добре дошли!                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини