Изтъкнати пловдивски музиканти канят на концертно матине в Балабанова къща в събота

На 7 октомври (събота) 2023 г. от 11:00 часа Балабановата къща в Стария град става сцена за музикално събитие – концертно матине под надслов „Учителите на проф. Николай Стойков (1936-2020)”. Участват пловдивските пианисти д-р Велислава Стоянова, Мартин Дафинов и сопраното Нели Петкова - солист на Русенска опера. Модератор ще е проф. Ромео Смилков.

В концерта ще прозвучат 12 камерни творби: три вокални съчинения, три солови пиеси за пиано, четири ансамблови творби за 4 ръце и две клавирни поеми. Подчертан акцент сред тях са транскрипции на проф. Николай Стойков, които са израз на уважение към големите творци - Й. С. Бах, В. Ам. Моцарт, П. Владигеров, М. Големинов, на които се опира неговото самобитно творческо мислене.

Изненада за публиката ще бъде специалното участие на органиста Димитър Димитров - абсолвент на Университета по изкуства, Берлин, Германия. Той ще изпълни емблематичната клавирна „Сарабанда” от проф. Панчо Владигеров - учителят на проф. Николай Стойков.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив по програмата за „Отбелязване на важни за града годишнини“, част от Културния календар на града и любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив”.

Входът е свободен!                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини