Започнаха Празниците на Стария град 2023

С откриване на изложбата „Топография: От ателието до музея“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев, на пл. „Римски стадион“ и с концерт на „Мишо Йосифов бенд“ на Античния театър беше поставено началото на ежегодните „Празници на Стария град“.

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ д-р Елена Кантарева-Дечева и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откриха Празниците с приветствие към пловдивската общественост и гостите на града от сцената на Античния театър.

Д-р Елена Кантарева-Дечева припомни, че началото на събитието е поставено през 80-те години на миналия век и вече има над 40-годишна история. Празниците започват по инициатива на екипа на Старинен Пловдив като еднодневно колоритно събитие, за да се превърнат днес в няколкоседмичен културен фестивал с богата и разнообразна програма. Празниците популяризират Стария град като място, наситено с автентично културно-историческо наследство, с живот, с престижни артистични форуми и с присъствието на много творци. Старият град е мястото, където материалното и нематериалното културно наследство се срещат и живеят заедно, каза още директорът на ОИ „Старинен Пловдив“.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов сподели, че като един от най-старите градове в Европа Пловдив винаги е покорявал с уникалната си атмосфера и неповторимо очарование, а Празниците на Стария град са традиция, която съхранява духа на Пловдив. Те са различен и автентичен поглед към пловдивската култура, история и наследство, смята Георги Стаменов.

В центъра на събитията тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини