Арт работилница "Магията на стъклото"

На 17 и 18 декември 2022 г. (събота и неделя), от 11:00 ч. до 15:00 ч. в пруста на Балабановата къща майстор Иван Станев организира арт работилница „Магията на стъклото“.

Децата над 6-годишна възраст и всички желаещи ще изработват заедно с майстора стъклени коледни играчки и украса за елха.

Идеята на това ателие е вдъхновена от експозицията „Коледно съкровище“.

Участниците в работилницата ще изживеят срещата с приказните чешки стъклени играчки и ще опознаят процеса на изработката им.

Материалите за работа са осигурени от Общински институт „Старинен Плводив“ и всяко дете, което участва в арт работилницата, ще си тръгне с изработената играчка.

Майстор Иван Станев е един от малцината останали майстори на стъклени коледни играчки. Зрителите ще разберат как се издухва стъкло, как се декорира и как се превръща в уникално украшение за всяка коледна елха.

Иван Станев започва работа със стъкло през 1977 г. в ТПК „Марица“, където усвоява в продължение на 12 години основни умения по работа със стъкло.

От 1994 г. работи самостоятелно и изработва стъклени изделия за коледна украса.

От 1998 до 2009 г. участва във всички коледни базари в Международен панаир - Пловдив.

От 2009 г. е признат за майстор в Национално-занаятчийска камара.

През 2013 г. създава първото в България „Стъклодувно ателие“ в Стария град на Пловдив.

През 2017 г. е единственият български майстор, избран да представя България на коледен базар в Страсбург, Франция, във връзка с българското председателство на ЕС.

От 2012 г. до днес е редовен участник във всички занаятчийски изложения, провеждани в град Пловдив и демонстрира на място, изработването на стъклени изделия.                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини