Празници на Стария град 2014

Скъпи приятели на Стария град,
 
Информираме ви, че концертът на Биг бенд Пловдив ще се стои на 28.09.2014 г. / неделя/ от 13.00 часа на Римския стадион.
Очакваме Ви днес, 26.09,от 18:00 ч. в къща Стамболян (ул. ”Кирил Нектариев” 15), за да погледнем заедно към адреса на вечността през обектива на на Фотографска задруга – Пловдив, които днес отриват изложба, посветена на Празници на Стрария град 2014 г.
На 28.09 Ви очакваме и на Лапидариума от 11.00 часа, за да се потопим заедно в магията на творчеството на децата на Пловдив в празничната програма с Ася в страната на талантите, с участието на ВГ „Лолипоп“; изпълнители от „Арт Войс Център“, ФТА „Матевски“; известната млада изпълнителка Вяра Антонова; един от Пловдивските X-Factor-и Любен Петров; ателие „Танцови изкуства“ към Фондация „Безгрижно детство“; Клуб „Музикален свят“ – училище „Найден Геров“; младият вокален изпълнител от Пловдивското Музикално училище - Йордан Рангелов; възпитаници на вокалния педагог Мая Бошева. Денс Студио „Галаксико“ от Димитровград ще поздравят Пловдивчани за празниците на Стария град.
По улиците на Стария град продължават Панаира на занаятите и Пленара по ковано желязо.

 

 

 

 

 

 

 

 

Скъпи приятели и гости на Стария град на Пловдив,

 

Информираме Ви, че поради лошите климатични условия обявеното за 27.09.2014 г. от 10:30 ч. ретро шествие се отменя. В тази връзка и част от творческите работилнички, предвидени за 27 септември, събота, се изместват за 28 септември, неделя, от 11:00 ч. Благодарим Ви, че споделихте ЗАЕДНО с нас емоциите от изминалите събития от началото на седмицата! Очакваме Ви и на предстоящите мероприятия от програмата на Празници на Стария град 2014 г. – „Адрес на вечността“, а именно:

 

26 петък

               

Ето какво предстои в програмата на Празници на Стария град 2014 за днес, 26 септември“:

 

От  16:00 ч. ученици от ОМГ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" – ПЛОВДИВ ще представят в Синята къща (ул. "Арх. Христо Пеев" 6) два свои проекта, свързани с културно-историческото наследство.

Единият от проектите, който предстои да бъде представен, е Fast Track - интернет приложение, оптимизирано за мобилни устроива. Целта на този проект е каталогизиране на историческите обекти в  Пловдив, предлагане на лесна и достъпна информация за тях, както и GPS опътвания чрез Google Maps. За повечето обекти в проекта авторите Кристиян Терзиев и Владимир Димов изработват и детайлни 3D модели.

Вторият проет на учениците от ОМГ „Акад. К.Попов“ – Пловдив е „Виртуален Музей“, замислен от  Симеон Марлоков, Ванина Божилова и Анна Иванова под мотото „Да се върнем отново в музеите“. Този проект има за цел да даде въжможност за допир с културно-историческото наследство на Пловдив и да възроди интереса към неговата многовековка история. Така например, възтановката на РИМ - Пловдив позволява да влезем и да разгледаме залите и виртуално да бъдем завладяни от тях.

 

Непосредствено след представянето на проектите, от 17:30 ч. в съседната Данчова къща (ул. „Арх. Христо Пеев“ 2) ще се открие изложбата „ЩРИХИ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО НА ГЕОРГИ – ДАНЧОВ ЗОГРАФИНА“ . Проектът е на ГХГ – Пловдив и е посветен на 106 годишнината от смъртта на художника и представя както негови портретни творби (на княз Александър Батемберг, на Васил Левск, на Александър II, нa цар Иван Асен II, автопортрет), така също и негови стенописи (от Араповския манастир) и икони, създадени в по-ранен етап от неговия живот, гравюра „Свободна България“.

 

Едно от най-вълуващите събития в програмата на Празниците предстои да се случи днес от 18:30 ч. – а именно откриването на V Есенно издание на МФ „Дин на музиката в Балабаовата къща“ с КОНЦЕРТ НА ГВАРДЕЙСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ДУХОВ ОРКЕСТЪР. Главен диригент Майор РАДИ РАДЕВ. Солисти: ЕДЕЛИНА КЪНЕВА – сопран, МАРЧО АПОСТОЛОВ – тенор. Поради неблагоприятните климатични условия концертът се премества в АУЛАТА на АМТИИ – Пловдив.

 

Поради лошото време се измества и фолклорният концерт „КРИСТАЛНО ЧИСТО“ с участието на Академичния ансамбъл на АМТИИ – ПЛОВДИВ. Концертът ще се състои от 19:00 ч. в Концертна зала - Пловдив.

 

От специалната филмова програма от колекцията „Това е България“, която КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“ (ул. „Пълдин“ 12) представя на пловдивчани за Празници на Стария град 2014 г. днес от 17:00 ч. е ред на „ДУХЪТ НА БЪЛГАРИТЕ” - един филм за духовното изграждане на онази амалгама от светоусещане, толерантност и синхрон с природата, която е сполотявала хората по тази земя през вековете. Именно затова, макар и сплетен от езичество, християнство и всякакви мистични учения, огненият дух на българите продължава ярко да свети сред етническото пъстрило на Балканите.

Видеокаталогът „ТОВА Е БЪЛГАРИЯ” е медиен проект на „Глобус Медия Груп“, който дава възможност страната ни да стане част от общата европейска и световна история, да се заговори за нея с позитивна нагласа, да се популяризират и визуализират култура, история, бит и позитивните резултати на българите пред европейска и световна общност страната ни да се утвърди като част от глобалната медийна мрежа.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Wu9VPm6B5U&index=8&list=PLGAwBsv3by4z9UdHkqokHN09tYHeCjrco

 

 

 27 събота

 

11-15:00    работилнички за сръчни ръчички по улица „Съборна“

В галерия „Златю Бояджиев“ заниманията обхващат рисуване на  „Три  вълшебства в едно -вълшебно  огледало, вълшебна стена и вълшебен  грим‘‘. Демонстрациите се организират от ателие ,,Севколорит“ и ще бъдат достъпни свободно за малки творци.

В  Иконната галерия сдружение  „Български културни следи“ и студенти по „Църковна живопис“ от АМТИИ – Пловдив ще проведат творческа работилничка „МОЗАЙКА“.

 

17:00     „ОТ ИЗГРЕВ ДО ИЗГРЕВ“ – филм от поредицата „ТОВА Е БЪЛГАРИЯ“ в Културен център „Бялата къща“, ул. „Пълдин“ 12

За филма: От морския бряг до върховете на Блакана, през земите на древни царе и забравени герои- дванадесетият филм от поредицата „ Това е България” е гид за нетрадиционни пътешествия и любители на нестандартното. „ От изгрев до изгрев” е докосване до магията на България, но и запознаване с необичайната история на един народ, който умее и обича да се забавлява.

 

18:00     „ПЛОВДИВ - АДРЕС НА ВЕЧНОСТТА“ – ЕДНА ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФСКА ЗАДРУГА – ПЛОВДИВ, Къща Стамболян, ул. „Кирил Нектариев“ 15

 

18:30     КОНЦЕРТ НА БИГ БЕНД – ПЛОВДИВ

Римски стадион

 

28 неделя        

 

11-14:00     работилнички за сръчни ръчички по улица „Съборна“

В галерия „Златю Бояджиев“  творческите занимания продължават с рисуване  на  вълшебен  грим с египетски  елементи, както и с изложба на нарисуваните вълшебни огледала.

В къща Бирдас ще бъдат локализирани работилнички на ОДК – Пловдив и ОЦ „Безгрижно детство“, които ще предлагат на малките посетители на Стария град най-различни художествени занимания – рисуване върху керамика, рисуване на стари къщи, работа с прежда, изработване на пана и др.

В Старинна аптека „Хипократ“ сдружение „Надежда за нас“ ще демонстрират как се приготвя домашен сапун и как се правят ръчно изработени свещи и фенерчета.

 

11:00     АСЯ В СТРАНАТА НА ТАЛАНТИТЕ В СТАРИЯ ГРАД

Сцена на Лапидариума на ул. „Витоша“

Малки Пловдивски таланти ще покорят сцената на Лапидариума в Стария град и ще станат част от предаването „Ася в страната на талантите“. Сред участниците в програмата са: ВГ „Лолипоп“; изпълнители от „Арт Войс Център“, ФТА „Матевски“; известната млада изпълнителка Вяра Антонова; един от Пловдивските X-Factor-и Любен Петров; ателие „Танцови изкуства“ към Фондация „Безгрижно детство“; Денс Студио  „Галаксико“ от Димитровград ще поздравят Пловдивчани за празниците на Стария град; Клуб „Музикален свят“ – училище „Найден Геров“; младият вокален изпълнител от  Пловдивското Музикално училище - Йордан Рангелов; и възпитаници на вокалния педагог Мая Бошева. Разбира се, водещ на Празничната програма ще бъде Ася Антонова от Пловдивска Обществена Телевизия.

 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини