„Поздрав от Самоков и Чамкория”

По повод 25-ти март - Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаване на първата илюстрована картичка в България, случило се в Пловдив по време на Първото земеделско и промишлено изложение, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” инициира партньорство с Градски исторически музей - Самоков. Като резултат на 24.03.2022 г. стартира документална изложба „Поздрав от Самоков и Чамкория”. Откриването е на 24.03.2022 г. (четвъртък) от 17:00 до 18:30 ч. в присъствието на екип от Градски исторически музей - Самоков, воден от директора му д-р Веселин Хаджиангелов.

„Пощенската картичка е съхранител за поколенията на паметници на културата, на исторически и културни събития. Това я прави атрибут, който има пряка връзка с мисията на ОИ „Старинен Пловдив”. – споделят от екипа.

В 25 експозиционни табла зрителите ще имат възможност да се насладят на над 80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета. Преди ерата на телефоните, радиото, телевизията и интернет е властвала модата чрез пощенска картичка да споделиш къде си и да поздравиш близките си. В края на XIX и началото на XX в. настъпва бум на изпращане на пощенски картички с изгледи от посетените градове и курорти. Зараждащата се туристическа индустрия провокира издаването, както и разпространението на разнообразни техники за изпълнението им - литография, гравюра и фотография. Изображенията дават представа за архитектурната естетика и духа на поколения преди нас, както и интересна информация за първия курорт в България.

Изложбата ще продължи до 24.04.2022 г.

Достъпът е с вход свободен и се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини