Нов обект в "семейството" на Общински институт "Старинен Пловдив"

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се под магазин H&M на Главната улица отваря врати за посетители в Световния ден на туризма – 27 септември

На 27 септември, когато се отбелязва Световният ден на туризма, в 11.00 часа, Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще пререже символично лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив - археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица).

Така от понеделник, Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център се отваря за пловдивчани и гости на града. С отварянето на обекта, туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се реализира отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, Кметът на Пловдив Здравко Димитров и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция. Проучвател на обекта е археологът Мая Мартинова - Кютова. Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, г-жа Ива Шишкова - пълномощник на съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД - г-н Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, собственици на сградата на Търговски център Star Gallery, мениджърът на магазин H&M, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Припомняме, че в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) се отварят за пловдивчани и гости на града. В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици: Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер. Точното име на сградата е Търговски център Star Gallery , а веригата H&M са наематели.

Сградата бе отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“.                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини