ПРОГРАМА ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД 2021

ПРОГРАМА ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД 2021

Мото КОД ПАМЕТ

13 септември (понеделник)

18:00 ч.  „Тепетата на Пловдив”, документална фотоизложба

Място: Цар Симеоновата градина, продължава до 12.10.

Пловдивските тепета са едновременно геоложки феноменприродна забележителност и символ на град Пловдив, придаващ му неповторим облик и атмосфера. Елате с нас, за да се насладите на интересен фоторазказ, от който ще научите много!

20:30 ч. Откриване: Концерт „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и виден пловдивчанин Христо Кидиков. Участват: Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ: Драгомир Драганов.

Място: Античен театър, ул. „Цар Ивайло”№ 2А – вход само с покани с цел лимитиране на публиката

14 септември (вторник)

18:00 ч.  „Род” изложба на Радина Росенова.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” № 15, продължава до 30.09.

Изложбата включва 28 платна. На всяко от тях е изобразен българският родов код – шевицата. Представени са всички области и част от най-големите културно-исторически забележителности на Родината.

20:00 ч.  Георги Тошев представя премиера на кигата на Татяна Лолова „Дневници & Делници” и новия документален филм за актрисата „Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”.  

Място: Римски стадион

15 септември (сряда)

13:00 - 16:00 ч. Опознавателен тур и образователен куиз „Старинен Пловдив”, съвместно с Национален инстут за недвижимо културно наследство.

Стартова локация: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” № 3А

Участниците ще получат маршрут по специална опознавателна карта и други изненади.

18:00 ч. „Светлина и петна” изложба на Калина Илиева и Петър Аврамов.

Място: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, продължава до 30.09.

 

 

16 септември (четвъртък)

 

11:00 ч.  Кръгла маса-дискусия на тема „Подкрепа на Европейския съюз за развитието на туризма и творческите индустрии”, съвместно с регионален център „Европа директно” - ОТМЕНЯ СЕ ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

 

16:00 ч. КРАЧКА ПО КРАЧКА ЗА ЗДРАВЕ И ПОЗНАНИЕ - опознавателен пешеходен тур с екскурзовод, който ще преведе любознателните по стъпките на пловдивските художници.

Събитието е във връзка с Европейска седмица на мобилността (16-22 септември 2021 г.)

Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна” 

 

18:00 ч.  „ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА СТИЛ” изложба с авторски шапки с автор Юлия Райчевска

Място: Къща Хиндлиян (кухня), ул. Артин Гидиков № 4, продължава до 30.09.

 

19:00 ч. Благотворителен търг, в полза на НХГ „Ц. Лавренов”, с картините от пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”  - ОТМЕНЯ СЕ ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

В периода 16.09. – 30.09. всички творби от пленера ще бъдат експонирани на втория етаж на Къщата на Верен Стамболян и ще се предлагат за продажба, а средствата ще бъдат в полза на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.

 

17 септември (петък)

18:00 ч.   Документална експозиция, разказваща за живота и делото на Георги Данчов-Зографина

Място: Данчова къща, ул. Арх. Христо Пеев№2А, продължава до 30.09.

20:00-23:00 ч.  Музикална сцена Небет тепе I-ва вечер – ОТМЕНЯ СЕ ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

 

 

 

 

18  септември (събота)

          

11:00 ч.  Изложба  „Марин Върбанов - живот и творчество”

12:00 -18:00 ч. в зона клюкарника - излъчване на авторския филм на Георги Тошев от поредицата „Децата на Другата България”: историята на известния български художник Марин Върбанов и неговите наследници.

Място: Къща на Никола Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3

 

13:00 - 16:00 ч.  Детска творилница „Оцвети Старинен Пловдив: детайли”, съвместно с Национален инстут за недвижимо културно наследство.

Място:  Къщата  на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция Златю Бояджиев)- двор , ул. „Съборна” №18 и музейна аптека „Хипократ” - двор, ул. „Съборна” №16

 

18:30 ч.  Ученически рок концерт II-ро издание

ОИ „Старинен Пловдив” поредно кани младостта и таланта в едно вълнуващо Rock звучене! Из дебрите на музиката водач ще е певицата и радиоводеща Едит Унджиян.

Място: Малка раннохристиянска базилика (двор), бул. „Княгиня Мария Луиза” №31А

 

20:00 - 23:00 ч.  Музикална сцена Небет тепе II-ра вечер  – ОТМЕНЯ СЕ ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

19 септември (неделя)

11:00 ч. Концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков

Посвещава се на 85-годишнината от рождението на видния творец, композитор и педагог. Той е ученик на Панчо Владигеров в ДМА, специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. Николай Стойков отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Значима бе ролята му на куратор на музикално-образователни инициативи, реализирани с екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.

Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

13:30 – 16:30 ч.  Гайдарска работилница

В китния двор на възрожденска къща, сред енергията на творбите на Маестро Димитър Киров и изложбата с шевици на младата Радина Росенова, прочутият майстор на гайди ИЛИЯ УЧИКОВ ще Ви посвети в тайните за създаването на този уникален инструмент.

Място: Къща на Верен Стамболян - двор, ул. „Кирил Нектариев” №15.

 

18:30 ч.  Концерт „Диксилендът и градът”, част от Програмата  на XII-тия Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“

Място: Римски стадион

 

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

18 -19.09.  „МОРЕ ОТ ЛЮБОВ В СТАРИЯ ГРАД”

За IV-та поредна година ОИ „Старинен Пловдив” и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент на младите двойки, избрали да споделят сватбения си ден с великолепието на Старинния Пловдив.

Място: Фонтан до Къщата на д-р Ст. Чомаков, ул. „Съборна” 

 „ГУРМЕТО ПОД ТЕПЕТО”ОТМЕНЯ СЕ ВЪВ ВРЪЗКА С НАДЛЕЖНО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СЕ ОСЪЩЕСТВЯТАТ ПРИ СТРОГО СПАЗВАНЕ НА АКТУАЛНИТЕ В СТРАНАТА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ ПРАВОТО НА ПРОМЕНИ.



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини