ПАМЕТЕН ДЕН за ОИ „Старинен Пловдив“

Щастливи сме да споделим с Вас, че Денят на световното наследство 2021-ва година остава паметен за историята на Общински институт „Старинен Пловдив“, за Пловдив и България изобщо. Преди броени часове на официална церемония кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, Посланикът на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа и директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, ЗАЕДНО прерязаха лентата и откриха забележителната Епископска базилика на Филипопол.

Реставрацията и експонирането на този уникален раннохристиянски археологически обект е дело на доброто и дългогодишно партньорство между Община Пловдив и фондация „Америка за България“.  

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313-та година. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Тези и още много факти, както и цялото величие на мозаечното богатство в Епископската базилика на Филипопол ще научите и видите, ако я посетите. Тя отваря за посетители от 19.04.2021 г. с работно време от 09:00 до 18:00 ч., без почивен ден и при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки.

Можете да проследите церемонията за откриване на Епископската базилика на Филипопол ТУК.



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини