16-тия Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2019

Трескави финални дни отброява календарът до откриването на най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони - 16-то издание на Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2019. И тази година Алианс Франсез Пловдив организира събитието, включено в Културния календар на Община Пловдив, а както повелява традицията - негов водещ ще бъде основателя на Фестивала, Бернар Руо.

Пловдив ще се превърне в един своеобразен френски остров, тъй като в рамките на фестивала „Златен ключ” се провежда отново и „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината. От 24 до 30 юни пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до техническите и културни аспекти на Франция. Ще могат да се видят най-новите модели френски автомобили, слънцезащитни продукти, полезни съвети, тестове и много други изненади.

Откриването на Международния фестивал за франкофонска песен ще е на 28 юни в 19,30ч. с атрактивен  концерт-спектакъл „Висша мода и Шансони” в залата на Дом на културата „Борис Христов”, с любезното участие на френския дизайнер Пенг Сенпинта,  който ще създава пред очите на публиката висша мода тоалет директно по тялото на една от френските Мис, с който тя веднага ще може да дефилира. Ефирните и  елегантни модели ще предадат допълнителен блясък и френски шик на предстоящите фестивални дни. Концертът ще включва участието на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, които са подготвили и акапелни изпълнения и завладяваща хореография.

Сред звездните имена е и Ивана Муцкова, която ще се надпява с „Талантът на Франция” – близнаците  Джес и Уесли /Jesse и  Wesley/. Още един прекрасен дует ще ни зарадва със завладявящите си изпълнения - KsANa - Клавдия Китанова (вокал, перкусии) и Антон Яначков (китара) .  KsANa е проект, създаден от любов към музиката и към европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните-огромни щастия, хубавите хора и случки.

Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор, който е най-ценното ни музикално наследство. Надяват се да станат част от онези музиканти, чиято интерпретация на това наследство връща хората назад към корените. Причината Клавдия да започне да пее е Селин Дион.  KsANa стават безспорни лауреати на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ за 2017 г. До този момент, те представят френски шансони всяка година по време на фестивала.

Публиката ще може да се наслади на изпълненията на лауреатите Нели Солакова, Марина Спасова, Надежда Димова и Любомира Бекирова. Към националните финалисти ще се присъедини и малката Сесил Алпер от Търговище. На сцената на ДК „Борис Христов” всички изпълнители и модели ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани и гостите в годината, когато Пловдив е Европейската столица на културата.

На 29 юни е концерт–рецитала на талантливата изпълнителка от Украйна, Олга Василенко, която ще пее Пиаф. В него ще вземат участие и солистите от балет ART DANCE, Христина Маврева и Иван Христов с хореограф и режисьор Нина Козина.

Последният ден от фестивалната седмица е отреден за едно вечерно шоу на Гребната база в градината на хотел Ландмарк.  

„Чрез огромната международна комуникация, за която Алианс Франсез се погрижи това  песенно събитие стана една от емблемите на Пловдив по света. Отговорността ни като екип е голяма, тъй като искаме да направим перфектна организация с много интересни и приятни изненади за публиката и нашите гости. Грима и прическите на френските мис са поверени на младите таланти от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” – Пловдив, а над 40 доброволеца от ЕГ ”Иван Вазов” ще ни помагат, а те безспорно са и едни от най-добрите посланици на България по света”, заяви Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез Пловдив.

Началният час на концертите е 19,30ч. в Дом на културата „Борис Христов”. Входът е свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и е с изключителното съдействие на Община Пловдив.

 



                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини