„Сънят на Пилат“

   „Сънят на Пилат“ е ново музикално произведение за симфоничен оркестър и хор, създадено от известния композитор на поп и филмова музика Стефан Димитров, вдъхновено от Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков. Творбата, под диригентството на Любка Биаджони, и с участието на оркестър София Симфоникс, (http://www.sofiasymphonics.bg/) ще бъде представена за първи път по време на българското председателство на Съвета на Европа. 
   Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) and „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като Изгубеният Рай на Милтън например, и поставят творбата в контекста на Европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашият модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. В музиката си, Стефан Димитров призовава слушателя да открие духовното в себе си, прекланя се пред невидимите сили, управляващи човешкия живот. Проектът има подчертани класическо усещане и структура, но звученето му е съвременно и лесно се вписва в рамките на пазарните принципи на обществото ни. Един музикален проект може да бъде авангарден и достъпен за широката публика когато е създаден от един от най-продуктивните и многопластови български композитори.

   Проектът е частично финансиран от Национален Фонд Култура и се реализира с финансовата подкрепа на банка ДСК. Партньори на фондация „Ценности“ ще бъдат програма Христо Ботев на БНР, за осъществяване на аудио запис в зала ‚България‘ и излъчването му в ефира на БНР, както и Нова ТВ за излъчване на видео запис на спектакъла.

    Предвидени са два концерт-спектакъла: София, зала “България”, 29.05.2018 и Пловдив, Античен театър, 13.06.2018.                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Новини