Общински институт "Старинен Пловдив" Ви кани на ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД

Програма за ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД (27.05. – 04.06.2023 г.):

 

27.05.2023 г. (събота), 14:00 - 16:00 ч., Балабанова къща

„С клавиши и боички“ - арт ателие с ментори Карамфила Пръхчарова - художник, уредник на Балабанова къща и Снежана Илинова - музикален педагог.

В арт ателието ще чуем изпълнения на малки пианисти и ще се пренесем в света на изобразителното изкуство. Ще потърсим връзки между музиката и рисуването, като претворим мелодия и ритъм в различни форми и багри. Ще рисуваме по теми от заглавията на музикални пиеси, ще се запознаем с постановката при свирене на пиано, като помощник ще ни бъде рисуването с пръсти. И отново ще свирим - този път с деца, които не са се докосвали досега до пиано.

Ако сте дете, имате дете или пък се чувствате все още дете, обичате да творите и да откривате цвета на звуците и музиката в цветовете, заповядайте “С клавиши и боички” да се подготвим за празника на детето и да направим света една боичка по-добър и по-мажорен!

 

27.05.2023 г. (събота), 17:00 ч., Балабанова къща 

* Откриване на изложба „ДЕТСТВО”, представена от Фондация „Малък Зограф“. Експозицията представя селекция от обвързани тематично 35-40 отличени детски картини на млади таланти от над 60 страни в света, участвали в десетте издания на „Световен конкурс за детска рисунка“ с организатор Фондация „Малък Зограф”.

** Откриване на изложба с детски рисунки сътворени по време на работилницата, посветена на Атанас Кръстев и с рисунки, сътворени под мотото „Виж, научи, разкажи“ за опазване на околната среда, съвместно с НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.

*** Празничното откриване ще се реализира на открито с танцов детски състав „Луди млади” и детска балетна школа „Фламинго” към НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.

 

28.05.2023 г. (неделя), 13:00 - 16:00 ч., Музейна аптека „Хипократ”

Образователно-творческо ателие, посветено на биологичното разнообразие в растителния свят „Билки и треви нарисувай ти!” с ментори Татяна Йорданова и Карамфила Пръхчарова - служители на ОИ „Старинен Пловдив”

Цел: запознаване на децата с частите на растенията и техните особености, както и с лечебните свойства на някои от растенията; разполагаме с нагледни материали и презентация „Час по ботаника”.

Метод: създаване на рисунки с различни техники; рисуване от натура и рисуване по шаблон

 

28.05.2023 г. (неделя), начало 10:30 ч., сборен пункт Площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена”

Еднодневен пленер „Слънчеви къщи”, в партньорство с Школа по рисуване M&m - Диана Папазова и Арт ателие - Мина Денева

* 15:00 ч. Откриване на изложба с творбите от пленера - двор на Къща Хиндлиян

 

29.05.2023 г. (понеделник), 18:00 ч., Балабанова къща

Концерт класическа музика на децата-таланти от Къща за музикални вълшебства „Дивизи”

 

01.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 - 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров)

ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със ЗОНТА КЛУБ – Пловдив осъществяват проекта под мотото ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение.

 

01.06.2023 г. (четвъртък), 18:30 ч., Римски стадион

XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО” от НУМТИ „Добрин Петков” - събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

 

03.06.2023 г. (събота), 10:00 - 17:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) 

XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало”, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.

 

04.06. (неделя), 11:00 - 14:00 ч., Къща Клианти

Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие „Зографче”-Самоков и арт работилница, представяща разнообразни техники.

 

04.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев)

Професионалният пътуващ театър за деца „Елени” представя куклено-театралния спектакъл „Златното момиче”.

 

Заповядайте да празнуваме заедно! :)                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Събития