ИЗЛОЖБА „УСПОРЕДНИ СВЕТОВЕ”

ИЗЛОЖБА „УСПОРЕДНИ СВЕТОВЕ”

НИКОЛАЙ МИНЧЕВ – ФОТОГРАФИЯ

СТЕФАН ЛЮТАКОВ – СКУЛПТУРА

Изложбата събира двама творци, свързани с дългогодишно приятелство, творческо сътрудничество и духовна близост. Специфичното пространство на съвременно експонираната, социализирана Малка базилика в Пловдив разкрива по-дълбоките и същностни страни на тяхното изкуство, което се вдъхновява от духа на Филипопол и пластовете на времето. Изложбата представя два съвременни творчески свята – различни и много близки, общуващи в  пространството на раннохристиянския храм като в едно пространство на техни духовни извори, първообрази и вдъхновение.  

В подбора на своите работи Стефан Лютаков подхожда „археологически” като разравя пластовете на своето ателие. Авторът представя цикъл от свои скулптури от чугун и черен метал, в който включва първите си отдавна създадени творби в този дух, както и най-новите реализирани в последните месеци. Така, бележейки представянето си със знака на времето, той общува с духа, историята и пространството на храма на още едно ниво. Всички работи са нови и непоказвани в Пловдив. Ръждивите скулптури на Стефан Лютаков са едно потъване назад, в личното минало, човешка история, несбъднати мечти . Авторът се вглежда дълбоко в себе си и човека чрез прости, обикновени неща – животни, риби, птици, цветя. Чрез суровия метал, неговата биография и абстрактно живописна патина те са превърнати в символни обобщения за миналото, живота, личния и човешки път, мечти, радост, болка.

Тази изложба Николай Минчев показва част от фотографиите си в които той е запечатал уникалните си визуални находки вдъхновени от старинната пловдивска архитектура. С открития и отворен език на модерното изкуство той ги превръща в истински оригинални и авторски произведения. Авторът се вглежда съсредоточено и в най- дребните детайли, в повърхнината, отдава се на съзерцание, преследва светлината в търсене нови състояния на форми и пространство. Николай чувства и разбира любимите си сгради, разговаря с тях, влияе се от настроенията им и те му се разкриват. Всеки архитектурен обект и детайл е представен като жив, дишащ променящ се организъм. Снимайки отново и отново любимите си фрагменти, той ги търси и представя в нови и различни състояния.                Share on facebook
Календар на събитията  

Календар и събития

 

< Събития